Home
Dorpspamflet Agenda Fietsroutes Organisaties
Handelaars Tour

 

Het Alstergoed in het centrum

Het kasteel van Kerkom wordt genoemd naar het geslacht Alsteren dat van de 14de eeuw tot 1675 heer van Kerkom was. In het begin van de 19de eeuw tekende Philippe de Corswarem de gebouwen zoals ze in 1760 door de familie van Schoor waren opgetrokken. De evenwichtige aanleg rond de binnenkoer is te bereiken langs een overdekt poortje. Het woonhuis in het midden toont een fronton boven de middenpartij, een masardedak, een centrale ingangsdeur en twee zijingangen. De twee zijvleugels die in U-vorm met het woongedeelte staan geschikt, zijn telkens geflankeerd met een hoektoren aan de kant van de ingangspoort. Alleen de noordvleugel met wagenhuis, knechtenkamers en hoektoren bleef bij de afbraak na brand op het einde van de vorige eeuw gespaard.

De hardstenen vensteromlijstingen met sluitsteen, de afgewolfde daken en het mansardedak met peerspitsje verwijzen nog nar het 18de eeuwse classicisme. Wellicht werd de blauwstenen poortomlijsting van de zuidvleugel herbruikt naast zijn noordelijke tegenhanger. Veel blauwe hardsteen van het afgebroken kasteel is hier trouwens herbruikt. De oude vleugel en de terrasaanleg met onmiddellijke omgeving zijn in 1979 beschermd als monument en als dorpsgezicht. Een stukje Franse tuin met twee paviljoentjes bleven hierdoor bewaard. Eén ervan is een achthoekig bakstenen gebouwtje onder mansardedak met hardsteengebruik. Meest opvallend, vooral vanaf de weg vanuit Aalst, is het nieuw kasteel in rijke eclectische stijl, gejaartekend "1889" in één van de puntgevels en gebouwd door baron F. de Moffarts ten noordwesten van de vroegere kasteelsite.

Het werd een druk aandoende bouw met hoektoren, spitsen, dakkapellen en puien naar ontwerp van Edmund Serrure, stadsarchitect van Sint-Truiden. De zware natuurstenen muurlijsten, speklagen en vensteromlijstingen verwijzen naar historische modellen uit diverse periodes. Ze zijn typisch voor de stijlenvermenging omstreeks de eeuwwisseling. Enkele lokale verbindingswegen werden in de tweede helft van de vorige eeuw opgedoekt zodat een aaneensluitend Engels landschapspark kon aangelegd worden met grote grasvelden, een kronkelende vijver met romantisch bruggetje en exotische boomsoorten.


 

Hosting & Design || Yappa